Feestdagen en globalisering

Tijdens het kerstseizoen komen wereldwijd talloze mensen samen om deze feestelijke periode te vieren. Hoewel een aantal kersttradities universeel zijn, heeft elk land - of zelfs elke regio - zijn eigen unieke manier om het feest te beleven. In dit artikel verkennen we bijzondere kersttradities die je misschien niet eerder hebt ontdekt. Laat deze tradities je inspireren en je horizon verbreden tijdens het vieren van dit magische seizoen.

Kerst KFC viering in Japan

Bij een Japans kerstdiner denk je misschien aan sushi of een andere lokale lekkernij. Toch is dit niet het geval: KFC, de wereldberoemde fastfoodketen, staat centraal in de Japanse kersttraditie. Al sinds de jaren '70 is het gebruikelijk om tijdens de kerstdagen KFC te eten als onderdeel van de festiviteiten. Dit begon met een succesvolle marketingcampagne genaamd "Kurisumasu ni wa kentakkii" (vertaald: "Kentucky voor Kerstmis").

De campagne groeide uit tot een ware nationale traditie, resulterend in uren wachten bij KFC-restaurants op kerstavond. Ieder jaar genieten Japanners gezamenlijk van gefrituurde kip en aangepaste kerstgebakjes. Hoewel het wellicht een onverwachte traditie is voor ons, toont het feit dat een fastfoodketen zo'n belangrijke rol speelt in Kerstmis, de kracht van marketing en hoe het invloed kan uitoefenen op de viering van een feest.

Rolschaats kerkdiensten in Venezuela

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas heeft men een unieke en actieve manier gevonden om naar de vroegste kerstmissen te gaan: op rolschaatsen! Deze traditie, bekend als "La Misa del Gallo" of "Hanenkraaimis," houdt in dat bewoners van Caracas hun rolschaatsen aantrekken en naar de kerk rolschaatsen om zich voor te bereiden op de geboorte van Christus.

Nog een kerstidee nodig? Bekijk dan LEGO is een veel gewild kerstcadeau

Om dit gebruik te faciliteren, worden straten vaak afgesloten voor autoverkeer zodat rolschaatsers veilig kunnen reizen. Naast het vervoer op rolschaatsen worden de kerstmissen gekenmerkt door vreugdevolle muziek en gezelligheid. Deze bijzondere Kersttraditie in Venezuela is een goed voorbeeld van hoe lokale gebruiken de kerkgemeenschap met elkaar verbinden en hen gezamenlijk hun geloof laten vieren.

Kerst op Candy Cane Lane in Amerika en Canada

In de Verenigde Staten en Canada hebben veel buurten hun eigen unieke kerstversieringstradities. Hierbij staat het verbinden van de gemeenschap centraal. "Candy Cane Lane" is een benaming voor talloze feestelijk versierde straten in deze landen, waarbij huizen worden getransformeerd tot ware kerstwonderlanden met lichtdisplays, opblaasbare versieringen en andere uitbundige decoraties.

Terwijl deze traditie in sommige opzichten competitief kan zijn, met buren die elkaar proberen te overtreffen met hun kerstverlichting, brengt het ook mensen samen. Hele gemeenschappen nemen deel aan de festiviteiten, waarbij gezinnen samen langs de prachtig verlichte straten wandelen of rijden. Dit toont aan dat, ongeacht waar we zijn, kerst een periode is waarin we diepere connecties zoeken met de mensen om ons heen.

Leve het feestelijke einde!

Dankzij deze unieke kersttradities zien we hoe divers en universaliteit onze wereldwijde kerstvieringen daadwerkelijk zijn. Hoewel de gebruiken in Japan, Venezuela, Amerika en Canada sterk verschillen, delen ze één gemeenschappelijk element: het samenbrengen van mensen om een prachtige tijd van het jaar te vieren. Dus, waar je ook bent deze kerst, omarm de traditie die jou het dichtst bij je hart ligt, en kijk of je iets nieuws kunt ontdekken dat een extra dimensie toevoegt aan jouw viering.

Alle blogcategorieën
Inspiratie Inspiratie Kerstpakket Kerstpakket Eindejaarsgeschenk Eindejaarsgeschenk Kerst ideeën Kerst ideeën
Meest gelezen