Duurzaam kerst vieren

In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, kan het niet anders dan dat ook onze manier van feestvieren verandert. Hoe kan het vieren van kerst op een duurzamere manier in elkaar steken? 

Kiezen voor duurzame decoraties

Bij kerst horen natuurlijk decoraties: in de huiskamer, boven de eettafel en natuurlijk in de kerstboom. Een manier om je kerst duurzamer te maken, is dan ook door te kiezen voor duurzame decoraties. In plaats van ieder jaar nieuwe decoraties te kopen, kun je ervoor kiezen om je oude decoraties opnieuw te gebruiken. Hiermee beperk je niet alleen je consumptie, maar voorkom je ook dat oude decoraties op de afvalberg belanden.

Daarnaast is het materiaal van je decoraties van belang. Ga je onverhoopt toch voor nieuwe decoraties? Kies dan voor materialen die recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Zo weet je zeker dat de decoraties na gebruik geen blijvende impact hebben op het milieu.

Stappen naar een groene kerstmaaltijd

Een ander aspect van kerst waarin duurzaamheid een rol kan spelen, is de maaltijd. Kies bijvoorbeeld voor biologische en lokaal geproduceerde producten. Deze hebben een kleinere ecologische voetafdruk dan producten die van ver moeten komen. Kies je ook nog eens voor vegetarische of veganistische opties, dan maak je je kerstmaaltijd nog duurzamer.

Nog een kerstidee nodig? Bekijk dan Kerstpakketten schenken

Een ander aspect van de kerstmaaltijd is voedselverspilling. Door zorgvuldig te plannen hoeveel je precies nodig hebt en hier niet te ver boven te zitten, kun je voedselverspilling minimaliseren. Overgebleven etensresten kun je de volgende dag nog gebruiken of invriezen voor later.

Aandacht voor milieuvriendelijke geschenken

Cadeaus horen bij kerst als pepernoten bij Sinterklaas. Maar het geven van cadeaus kan ook een aanslag zijn op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die bij het uitpakken van de cadeaus vaak direct in de prullenbak belandt. Kies als het kan voor herbruikbaar verpakkingsmateriaal, of nog beter: laat het verpakkingsmateriaal helemaal achterwege.

Ook het cadeau zelf kan een punt van aandacht zijn. Kies bijvoorbeeld voor een duurzaam geproduceerd cadeau, of een cadeau dat bijdraagt aan een duurzamere levensstijl van de ontvanger.

Naar een groene kerst

Met deze tips is een duurzaam kerstfeest een stuk dichterbij. Elk klein gebaar kan bijdragen aan een groenere wereld. In plaats van te kijken naar wat we nu moeten opofferen, focussen we ons op de toekomst. Het belang van onze aarde is iets waar we niet aan voorbij kunnen gaan. Dus laten we deze kerst vieren op onze eigen manier, maar dan net een beetje groener.

Alle blogcategorieën
Inspiratie Inspiratie Kerstpakket Kerstpakket Eindejaarsgeschenk Eindejaarsgeschenk Kerst ideeën Kerst ideeën
Meest gelezen